Jak działa piec konwekcyjny?

piec konwekcyjnyPiec konwekcyjny, to narzędzie bardzo często wykorzystywane z profesjonalnych kuchniach. Posiada on specyficzną budowę, opartą na wymuszeniu ciągu ciepłego powietrza. Jak on działa i jakie posiada zalety?

Działanie pieca konwekcyjnego

Zasada działania pieca o budowie konwekcyjnej jest bardzo prosta. Gorące, podgrzane powietrze jest wprowadzane do jego wnętrza przez charakterystyczne wentylatory. W ten sposób jest ono wprowadzane w ruch poziomy. Dzięki temu, podgrzewane potrawy gotują się znacznie szybciej i bez tak dużych nakładów energii.

Warto również pamiętać o tym, że piec konwekcyjny posiada również zestaw filtrów, które oczyszczają powietrze wychodzące z pieca. Dzięki temu korzystanie z niego nie wiąże się z żadnym nieprzyjemnym zapachem.

Co nam daje wprowadzenie konwekcji?

Wprowadzenie do pieców o charakterystyce konwekcyjnej do naszych kuchni, wiąże się z wieloma zaletami:

  1. Znacznie niższe zużycie energii – dzięki termoobiegowi, nie zużywamy tak dużo mocy na podgrzewanie potraw.
  1. Odpowiednie nawilżenie – dzięki napływowi powietrza z zewnątrz, przyrządzone potrawy są znacznie lepiej nawilżone, co oczywiście odbija się na ich smaku.
  1. Wymuszony przepływ powietrza sprawia, że potrawy podgrzewają się równomiernie. Nie musimy więc ich przez cały czas obracać.
  1. Na koniec, piece o charakterystyce konwekcyjnej umożliwiają nie tylko pieczenie, ale też na przykład gotowanie na parze,