Łatwe otwieranie konserw i butelek

Otwieranie blaszanych puszek, butelek z kapslami czy wina z korkowym czopem wymaga użycia specjalnych urządzeń, czyli otwieraczy. W mikroskali w zaciszu domowej kuchni takie czynności robi się niewielkimi otwieraczami ręcznymi. Gdy otwieranie dotyczy codziennie setek butelek i konserw, to do pracy niezbędne jest wówczas użycie profesjonalnych sprzętów dedykowanych gastronomii – dobry otwieracz do puszek i niezawodne otwieracze do butelek są elementarnym wyposażeniem każdej kuchni przy stołówce czy restauracji, a także baru, pubu czy innego punktu gastronomicznego.

Butelki, otwórzcie się!

Otwieranie butelek jest proste i bezpieczne, szczególnie gdy na wyposażeniu kuchni czy baru są dobrej jakości otwieracze do butelek. Gdy takich butelek dziennie trzeba otworzyć setki, nawet bardzo silne osoby obsługujące punkt mogą odczuć to w nadwyrężonych mięśniach i ścięgnach rąk. Otwieracze stacjonarne wymagają mniejszej siły i są bardziej bezpieczne w wypadku uszkodzenia butelki.

Barmani i kelnerzy potrzebują trybuszonów. Małe, zgrabne mieszczące się w kieszeni, ale niezawodnie otwierające każdą butelkę to korkociągi niezbędne kelnerom, którzy wina otwierają przy stolikach konsumentów. Barmani przelewający wina do karafek lub wykorzystujący je do przygotowywania napojów, potrzebują szybkich i wydajnych otwieraczy z przecinarkami folii – https://sklep.technica.pl/otwieracze-do-butelek . Aby nie szukać za każdym razem urządzenia, najlepsze są otwieracza montowane do ścian lub blatów.

Puszka puszce nierówna

Pociągniecie za specjalną zawleczkę umieszczoną na wieczku puszki, to łatwy sposób otwierania, ale tylko w skali domowej. W gastronomii kucharze otwierają często puszki o wadze wielu kilogramów i rozmiarach przekraczających pół metra wysokości. Do takich pojemników niezbędne są wydajne otwieracze z napędem ręcznym lub elektrycznym montowane na blatach roboczych.

Zarówno profesjonalny otwieracz do puszek w kuchni restauracyjnej i mały podręczny otwieracz domowy tną blachę wieczka ostrym nożem – miejsce przecięcia puszki jest zawsze ostre i tym samym stanowi zagrożenia dla człowieka obsługującego otwieracz. W otwieraczach do gastronomii coraz częściej stosuje się bezpieczne rozwiązania maksymalnie eliminujące wypadkowość, a napęd elektryczny daje znaczne oszczędności sił pracowników kuchni.
Dla bezpieczeństwa higienicznego posiłków ważne jest wyposażenie kuchni w otwieracze ze stalowymi nożami antybakteryjnymi.